Bespaar online

WOZ krediet voor huizenbezitters


Een speciaal krediet voor huizenbezitters is het WOZ krediet. Door de stijgend huizenprijzen of door een verbouwing gaat je waarde van het huis omhoog, dit wordt gezien als overwaarde. De overwaarde van het huis "WOZ" kan dan worden gebruikt als onderpand bij het alsluiten van krediet. Het huis moet wel als hoofdverblijfplaats dienen, dit is meestal de voorwaarde die hieraan verbonden zit. Voor een tweede hypotheek is het WOZ krediet een goed alternatief. Je betaalt namelijk een lagere rente en in veel gevallen hoef je niet naar de notaris. Meestal betaal je ook geen afsluitprovisie. WOZ krediet wordt aangeboden door verschillende kredietverstrekkers. Je hebt voor het afsluiten van het krediet geen taxatierapport nodig. Ieder jaar krijg je namelijk een WOZ opgave van de gemeente waar je woont, dit is voldoende om voor het krediet in aanmerking te komen. Normaal gesproken laat je je Hypotheek Berekenen dit is niet mee nodig. Je kunt gewoon opnemen wat het verschil is tussen huidige hypotheek en de overwaarde van het huis. Wel wordt er gekeken of je een BKR notering hebt en wordt er gekeken naar je betalingsverleden.

Het WOZ krediet wordt gekoppeld aan de overwaarde van de woning. De overwaarde van de woning bepaald hoeveel krediet je kunt opnemen. Het WOZ krediet kent vervolgens dezelfde afspraken als een doorlopend krediet. Het WOZ krediet wordt ook als zodanig bij het BKR in Tiel geregistreerd. Samen met de kredietverstrekker wordt het maximaal te lenen bedrag bepaald op basis van de WOZ waarde. Hierna kun je onbeperkt geld opnemen tot het afgesproken limiet is bereikt. Iedere maand betaal je een vast bedrag per maand aan aflossing, dit is net als bij doorlopend krediet. Ook hier is de rente en betaal je alleen rente over het bedrag dat je nog hebt openstaan. De looptijd van het krediet staat niet vast. Je beslist zelf hoelang je erover doet om het geleende bedrag terug te betalen.

Het is geen verplichting om het opgenomen bedrag in de woning te steken. Wel is het zo wanneer je dit wel doet, de rente die je over het geleende bedrag betaalt aftrekbaar is van de belasting. Gebruik je het geleende bedrag voor andere zaken dan je woning is er uiteraard geen fiscale aftrek.

De overwaarde van het huis wordt dus gebruikt voor het afsluiten van het WOZ krediet. Deze waarde geldt als onderpand voor de lening. Hierdoor profiteer je dus van een lagere hypotheekrente dan bijvoorbeeld bij een tweede hypotheek of een ander soort krediet. Je kunt wel in de problemen komen wanneer de waarde daalt van je huis, omdat de overwaarde hieraan gekoppeld is. Wees voorbereid, zorg dat de woning een stabiele waarde heeft en pas op voor dalende huizenprijzen.