Bespaar online

Mogelijkheden tot sparen

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te sparen. De bekendste vorm is een spaarrekening zonder verdere voorwaarden waar jaarlijks een bepaald percentage aan rente over wordt berekend. De rente wordt bijgeschreven, waardoor het bedrag aan spaargeld over de jaren steeds verder zal groeien. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een ander soort spaarrekening. Zo zijn er spaarrekeningen met bepaalde voorwaarden en de zogeheten spaardeposito’s.

Spaarrekening met voorwaarden

Zeker in het huidige economische klimaat doen banken er van alles aan om spaargeld binnen te lokken. Een bekende vorm is het aanbieden van een spaarrekening met voorwaarden. Zo zijn er bepaalde spaarrekeningen waarbij het volledige percentage aan rente pas wordt berekend vanaf een bepaald bedrag op de spaarrekening. Zo is het bijvoorbeeld nodig om minimaal €10.000 gestort te hebben op de rekening, alvorens de volledige rente berekend zal worden. Wanneer er een kleiner kapitaal op de rekening gestort wordt zal er een afwijkende, doorgaans lagere, rente berekend worden.

Het komt ook voor dat er voorwaarden worden gesteld aan de storting op of de opname van de spaarrekening. Zo zijn er spaarrekeningen waarbij er maandelijks een bedrag van, bijvoorbeeld, enkele honderden euro’s gestort kan worden om zo langzaamaan een steeds groter kapitaal op te bouwen. De spaarrekeningen met voorwaarden bieden doorgaans een hogere rente op jaarbasis, mits er natuurlijk aan de voorwaarden wordt voldaan.

Spaardeposito’s

De spaarrekeningen met de meest beperkende voorwaarden zijn de spaardeposito’s. Met een spaardeposito wordt er vooraf bepaald hoe lang het geld vast zal blijven staan tegen een bepaald rentepercentage. Gedurende de looptijd kan het geld in principe niet worden opgenomen. Het voordeel hiervan is dat de rente op een spaardeposito vaak een stuk hoger ligt dan de rente op een reguliere spaarrekening. De looptijd van een spaardeposito kan variëren van één of enkele maanden tot wel tien jaar.

Over het algemeen valt er te stellen dat een grotere mate aan flexibiliteit gepaard gaat met een lagere rentevergoeding. De reguliere spaarrekening biedt de grootste mate aan flexibiliteit, maar brengt het minst op. Een spaardeposito kent een relatief hoge rentevergoeding, maar het geld staat gedurende een bepaalde periode vast en kan daardoor niet vrij worden besteed.

Banken vergelijken

Naast de verschillende renteniveaus die passen bij de verschillende vormen van spaarrekeningen, bestaan er ook grote verschillen tussen de rentestanden van de verschillende banken. De traditionele grootbanken bieden doorgaans een relatief lage rente, terwijl er een aantal kleinere (internet)banken zijn die een hogere rente bieden. Het is hierbij wel belangrijk om in de gaten te houden of de bank is aangesloten bij het Deposito Garantiestelsel van de Nederlandse Bank. Wanneer dit het geval is zal het spaargeld tot €100.000 per persoon gegarandeerd zijn. Online de verschillende spaarrentes vergelijken kan gemakkelijk enkele procenten winst op jaarbasis opleveren.