Bespaar online

Informatie over spaarhypotheken

Spaarhypotheken behoren tot de hypotheekvormen die zekerheid verschaffen met betrekking tot het aflossen van de hypotheekschuld en zijn om die reden nog altijd populair. Spaarhypotheken zijn hypotheken waarbij er gedurende de hypotheeklooptijd een bedrag wordt gespaard, om aan het einde de schuld in te kunnen lossen met het gespaarde bedrag.

Maandelijkse last bij spaarhypotheken

De maandelijkse last bij spaarhypotheken bestaat uit een rentelast en premielast. In de premielast is een spaardeel inbegrepen, maar ook een deel voor het voldoen van de premie van de overlijdensrisicoverzekering, die vaak verplicht wordt aangeboden bij spaarhypotheken. Als de looptijd is van de spaarhypotheek is verstreken zal de waarde van de gespaarde premie inclusief de daarover gegeven rentevergoeding exact gelijk zijn aan de hoogte van de schuld en dus kan de spaarhypotheek volledig worden afgelost. Een van de voordelen bij spaarhypotheken is dat de maandlasten bij een verandering in het rentepercentage niet al te hevig zullen wijzigen. Dit komt doordat als de hypotheekrente stijgt, de rentevergoeding over het spaardeel van de premie ook hoog, zodat er in verhouding minder gespaard wordt. Als de hypotheekrente daalt, daalt ook de rentevergoeding op het spaardeel en zal er in verhouding weer meer spaarpremie betaald worden. De wijziging in rente houdt de maandelijkse lasten dus enigszins in evenwicht en dat biedt zekerheid. De netto maandelijkse lasten bij spaarhypotheken zijn laag, doordat er niet afgelost wordt en de rente over de schuld tijdens de hele looptijd van de hypotheek in mindering wordt gebracht op de inkomstenbelasting.

Keuze uit spaarhypotheken

Spaarhypotheken worden door veel verschillende hypotheekverstrekkers aangeboden en kunnen in de vorm van een spaarhypotheek of onder een andere naam worden aangeboden. Zo kan een spaarhypotheek bij de ene hypotheekverstrekker gewoon ook spaarhypotheek worden genoemd en bij de andere hypotheekverstrekker kan er gesproken worden over een opbouwhypotheek. Het is wel belangrijk om bij het maken van een keuze voor een spaarhypotheek de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Het kan namelijk echt veel geld besparen als de spaarhypotheken zorgvuldig met elkaar worden vergeleken.

Vergelijken spaarhypotheken

Het eerste waar consumenten zich door laten leiden bij het vergelijken van spaarhypotheken zijn de rentekosten. Op zich is het rentepercentage natuurlijk van groot belang, maar een lage rente zal bijvoorbeeld wel moeten worden afgezet tegenover andere kosten. Een lage rente en de kosten van een hoge premie voor de levensverzekering kunnen uiteindelijk leiden tot hogere kosten als een gemiddelde rente met een normale premie voor de spaarhypotheek. Door het aanvragen van offertes voor spaarhypotheken zullen deze financiële verschillen meer duidelijkheid verschaffen en het wordt dan ook aangeraden om van de optie van het aanvragen van offertes gebruik te maken. Uiteindelijk kan de kleine moeite om verschillende offertes aan te vragen ruimschoots beloond worden door lagere kosten over het geheel van de looptijd van de hypotheek.