Bespaar online

Overstappen van energieleverancier: wel of niet doen?

Bijna niets is zo onzichtbaar als energie. Tenzij er natuurlijk een grote storing is, is het altijd in je woning beschikbaar. Maar het is ook een product wat niet tastbaar is, tenzij je dingen gaat doen die niet zo verstandig zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen geen hechte band opbouwen met hun energieleverancier. Dat maakt het sowieso al wat makkelijker om over te stappen naar een andere energieleverancier. Misschien is het ook wel voor jou interessant om van energieleverancier te veranderen? Laten we dat hier eens verder uitzoeken.

Geen automatische verlenging van je energiecontract

Tegenwoordig mogen de meeste contracten tussen consumenten en bedrijven niet automatisch worden verlengd. Dat geldt ook voor je energiecontract. Als jouw contract met je huidige energieleverancier bijna is afgelopen, dan ontvang je meestal een verlengingsaanbod. Hierin doet je energieleverancier een aanbod om nog minimaal één jaar met hem door te gaan. Soms wordt je energieprijs verlaagd en soms krijg je als trouwe klant een cadeau of korting op je totale rekening. Het is natuurlijk wel het makkelijkste om gewoon door te gaan met je huidige energieleverancier, maar je hoeft natuurlijk niet op het aanbod in te gaan. Met een beetje uitzoekwerk kun je namelijk vaak al heel wat geld besparen.

Scherpere tarieven voor nieuwe klanten

Energieleveranciers vinden het maar wat makkelijk als je klant bij ze blijft. Het kost ze namelijk minder geld om jou te behouden dan om een nieuwe klant te moeten werven. Want ondanks mogelijke cadeaus en kortingen die je bij verlening van je energiecontract kan krijgen, zijn de energietarieven voor nieuwe klanten vaak een stuk scherper dan die voor bestaande klanten. Bovendien krijg je als nieuwe klant vaak ook nog een welkomstcadeau, zoals korting op je jaarafrekening. Gelukkig kun je tegenwoordig heel makkelijk zien of het verlengingsaanbod van je energieleverancier wel scherp genoeg is. Er zijn namelijk verschillende websites waar je goed het aanbod van alle energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. Deze vergelijkers maken meestal afspraken met energieleveranciers, zodat ze energie vaak tegen lagere tarieven kunnen aanbieden.

Overstappen is (gelukkig) niet heel moeilijk

Het overstappen van energieleverancier is in de meeste gevallen prima geregeld. De energiemarkt in Nederland is erg dynamisch, want er wisselen jaarlijks heel veel mensen van leverancier. Hierdoor moeten energiemaatschappijen er wel voor zorgen dat overstappen soepel gaat. De meeste maatschappijen en vergelijkingssites hebben een gratis overstaphulp, die het contract bij je oude energieleverancier voor je opzeggen en alles voor je regelen. Dat maakt het overstappen helemaal makkelijk en zonder risico's. Het loont dus altijd om in ieder geval te vergelijken tussen de verschillende energieaanbieders. Het zouden wel eens de vijf best bestede minuten van de dag kunnen worden.

De tarieven van de energierekening

De kosten die je maandelijks kwijt bent aan energie, bestaan uit drie onderdelen: het vastrecht, de stroom- en de gastarieven. Het vastrecht is per leverancier verschillend en is een vast bedrag per maand. Wanneer je een kleinverbruiker bent, is het aan te raden om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier met het laagste vastrecht. Ben je een grootverbruiker, dan is het verstandig om te kiezen voor een hoog vastrecht en lagere tarieven.