Bespaar online

Energie besparen

Wanneer u denkt aan geld besparen zal het niet het eerste zijn waar u aan denkt: besparen op uw energierekening. Toch valt juist hier een hoop voordeel te behalen wanneer u bewust met energie in huis omgaat. Een lagere energierekening is uw directe winst. Hoe dat moet? We geven hier een aantal tips hoe u kunt besparen. Bijvoorbeeld door kleine aanpassingen in huis te doen, maar ook door te letten op goedkope energie aanbiedingen.

Alle beetjes helpen

Energie besparen begint bij de kleine dingen in uw huishouden. Gebruikt u bijvoorbeeld overal in huis al spaarlampen? Er zijn tegenwoordig veel verschillende types spaarlampen die veel licht geven en geschikt zijn voor elke fitting. Een voordeel van een spaarlamp is niet alleen dat deze minder energie verbruikt, maar ook dat deze langer meegaat dan een gewone gloeilamp. Uiteraard schakelt u alle lichten uit wanneer u niet aanwezig bent. Een andere bespaartip is om de stand-by stand van uw apparaten te vermijden. Wanneer u een apparaat niet gebruikt kunt u deze beter helemaal uitschakelen. Dit is veel zuiniger en voorkomt een hoge energierekening door sluipverbruik. U kunt uw stekkers aansluiten op een zogenaamde ‘stand-by killer’, dat is een stekkerdoos waar u met één druk op de knop alle apparaten tegelijk af kunt sluiten van stroom.

Overstappen van energieleverancier

Naast bewust omgaan met stroom kunt u ook kritisch naar uw energieleverancier kijken. Biedt deze wel een voordelig tarief of is er misschien een andere aanbieder met een betere prijs? Dan kunt u wellicht op jaarbasis een aardig bedrag besparen. Er zijn veel overstap aanbiedingen te vinden op het internet. Denk daarbij aan een fikse korting op jaarbasis of een laag actietarief over een paar maanden. Door energieaanbieders online te vergelijken krijgt u een goed overzicht van de mogelijke besparing en wat voor u de goedkoopste energieleverancier is. Veel leveranciers hebben daarbij een overstapservice om het overstappen makkelijk te maken voor u.

Energie besparen groter aanpakken

Naast de kleinschalige bespaartips kunt u ook denken aan een grotere aanpak om op lange termijn meer energie te besparen en het milieu te sparen. Bijvoorbeeld door uw huis te voorzien van zonnepanelen om uw eigen huishouden van groene stroom te voorzien. Of door al uw ramen van dubbel glas te voorzien en uw muren, dak en vloeren optimaal te isoleren. Sommige energieleveranciers bieden een handige verspillingscheck aan. Dat is een online tool waarin u een paar vragen beantwoordt om direct inzicht te krijgen in de mogelijke besparingen in uw huis.