Bespaar online

Wat is het doel van banken?

Het lijkt erop alsof de banken staan te springen om u als klant te ontvangen: dit is dan ook het geval. Ze proberen zo veel mogelijk klanten te verzamelen door een zo hoog mogelijke rente aan te bieden. Vele banken beheren miljarden en miljarden euro’s, waarmee ze tevens miljarden en miljarden euro’s winst maken. Dit doen ze bijvoorbeeld door te beleggen. Zonder kapitaal kunnen ze echter niets… In dit artikel bekijken we in het kort wat nou echt de doelstellingen van een bank zijn: want hoe kan een bank nu blijven bestaan? En hoe houden ze klanten en trekken ze nieuwe aan?

Stoeien met de rente

Banken weten hoe de media en de consument reageren op snel wisselende rentes. Ze zijn dan ook niet op hun neus gevallen. Wanneer ze de rente met minder dan een procent verlagen scheelt dit al snel miljoenen euro’s voor hen. De consument zal dit echter niet leuk vinden, ook al gaat het om weinig. Wanneer de media zich er vervolgens mee gaat bemoeien krijgt de bank helemaal problemen. Wanneer ze plannen om 0,5 procent omlaag te gaan met de rente zullen ze dit in kleinere stapjes van 0,1 of 0,2 procent doen. Op die manier krijgt de bank niet (al te veel) negatieve media aandacht. Andersom doen ze het vanzelfsprekend anders: forse stijgingen gaan in één keer voor een grotere impact op de media.

Goedkoop voor veel

Banken zullen altijd proberen om zoveel mogelijk geld te beheren voor een zo laag mogelijk tarief. Het overgrote deel van de meerderheid zal niet overstappen wegens een daling van minder dan een procent aangezien men dit teveel gedoe vindt. Hier spelen banken slim op in. Door nieuwe rekeningen te openen met hogere rentepercentages die alleen gelden voor nieuwe klanten zorgen ze voor nieuwe klanten en behouden ze de oude tegen een lagere prijs. Op die manier doen banken over het algemeen zaken met consumenten.

Alternatief: veel geld voor weinig

Het is bij sommige banken mogelijk om een rekening met beperkingen te nemen. Dit kan handig zijn, aangezien minder werk ze ook minder kost. Wanneer de consument zich vervolgens niet aan de opgelegde beperkingen houdt, gaat het rentepercentage vlot omlaag.