Bespaar online

Hypotheken

Het huis van uw dromen zal vrijwel altijd gefinancierd moeten worden door middel van een hypotheek. Er zijn zoveel hypotheekaanbieders en verschillende hypotheken dat vaak door de bomen het bos niet meer wordt gezien. Het is echter wel van groot belang dat potentiële kopers van een woning de hypotheken met elkaar gaan vergelijken, je maximale hypotheek berekenen kun je ter oriëntatie zelf online doen. Een hypotheekovereenkomst is een langdurig contract en het is dan ook zeker de moeite waard om hypotheken te vergelijken, zodat er kosten kunnen worden bespaard. Hier zal er uitgebreid worden stilgestaan bij het vergelijken van hypotheken.

Winst bij hypotheken vergelijken

Het zorgvuldig vergelijken van hypotheken zal onherroepelijk tot winst leiden, in die zin dat er over de hele looptijd gezien sprake zal zijn van een kostenbesparing. Als eerste zal er een keuze moeten worden gemaakt met betrekking tot het soort hypotheek die gewenst is, want de vergelijking zal natuurlijk gemaakt kunnen worden tussen gelijksoortige hypotheken. Daarna kunnen eventuele andersoortige hypotheken weer op eenzelfde wijze met elkaar worden vergeleken, zodat uiteindelijk de meeste passende hypotheekvorm gekozen kan worden.

Rente van hypotheken vergelijken

De rente is een van de punten die aan bod komen bij het vergelijken van hypotheken. Er kan daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen de keuze voor een rentevaste periode en een variabele rente, die ook een looptijd kent. Consumenten die voor zekerheid willen gaan, zijn het beste af met een rente die voor een langere tijd wordt vastgesteld. Mocht de rente op het moment heel hoog zijn, dan kan het raadzaam zijn de rentetijd te beperken, als de verwachting is dat de rente in de toekomst weer zal dalen. Een rentevaste periode biedt zekerheid met betrekking tot de hoogte van de maandlasten. Een variabele rente kan praktisch en voordelig zijn voor mensen die minder waarde hechten aan steeds dezelfde maandelijkse rentelasten. Over het algemeen is de variabele rente namelijk gunstiger in verhouding tot de rente, die voor een periode van 10 jaar wordt vastgezet. Er kan alleen niemand in de toekomst kijken, dus de variabele rente kan ook zomaar plotseling stijgen en dan moeten de maandelijkse lasten ook nog opgebracht kunnen worden.

Overige voorwaarden vergelijken

De rente vergelijken is belangrijk, maar is niet het enige belangrijke punt, want teveel blind staren op het rentepercentage is niet altijd gunstig. Overige voorwaarden zoals de mogelijkheid van het vervroegd aflossen van de hypotheek, een al dan niet verplichte overlijdensrisicoverzekering en de looptijd van de hypotheek spelen natuurlijk ook een grote rol bij het vergelijken. Dan zijn er ook nog specifieke hypotheken, zoals een beleggingshypotheek, waar echt gelet moet worden op de bestemming van de premie. Welk deel van de premie wordt bijvoorbeeld belegd en welk deel wordt aan andere zaken besteed zoals de daaraan gekoppelde kosten. Dit zijn vragen die bij dergelijke hypotheken ook moeten worden meegenomen in de vergelijking. Het aanvragen van offertes is de manier om een helder inzicht te verkrijgen in de verschillende hypotheken die met elkaar kunnen worden vergeleken.