Bespaar online

Informatie over aflossingsvrije hypotheken

De voorkeur voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek is nog altijd groot en dat komt onder meer door de fiscale voordelen die er aan aflossingsvrije hypotheken verbonden zijn. De kern van aflossingsvrije hypotheken is dat er helemaal niets wordt afgelost, waardoor de rente gedurende 30 jaar looptijd volledig van de inkomstenbelasting kan worden afgetrokken.

Kenmerken van aflossingsvrije hypotheken

Één van de kenmerken van aflossingsvrije hypotheken zal al duidelijk zijn, en dat is dat er niets wordt afgelost op de hypotheekschuld. Dit betekent wel dat nadat de looptijd van de hypotheek voorbij is, er nog een schuld blijft staan. Het voordeel van de renteaftrek verdwijnt echter na 30 jaar, zodat er vanaf dat moment de volledige bruto maandlasten van de aflossingsvrije hypotheek moeten blijven worden betaald. Een van de andere kenmerken van aflossingsvrije hypotheken is dat er aan deze vorm een maximum wordt gesteld ter hoogte van een bepaald percentage van de executiewaarde van de woning. Het komt er daardoor ook op neer dat de aflossingsvrije hypotheek gecombineerd wordt met een van de andere hypotheken om zo de aankoop van een woning volledig te kunnen financieren. De executiewaarde van de woning ligt namelijk beneden de marktwaarde van de woning en dus zal er naar een aanvullende financiering moeten worden gezocht, voor het bedrag waar geen aflossingsvrije hypotheek meer voor mogelijk is. Het bepalende kenmerk van aflossingsvrije hypotheken, waardoor deze erg in trek is onder de consumenten, is het gedurende de looptijd blijvende voordeel van de aftrek van hypotheekrente, waardoor er steeds sprake zal zijn van lage netto maandlasten.

Keuze voor aflossingsvrije hypotheken

De keuze voor aflossingsvrije hypotheken wordt vaak gemaakt op basis van de lage netto maandlasten, zonder dat er rekening wordt gehouden met de blijvende hypotheekschuld. Aflossingsvrije hypotheken zijn een prima optie als het in de lijn der verwachting ligt dat het huis voor het einde van de looptijd verkocht zal worden om een ander huis te gaan kopen. Er zal dan sprake zijn van overwaarde, zodat de hypotheekschuld kan worden afgelost en de overwaarde meegenomen kan worden voor de aankoop van de nieuwe woning. Het grootste deel van de hypotheekverstrekkers bieden aflossingsvrije hypotheken aan, zodat de weg naar het vergelijken van de hypotheken makkelijk te bewandelen is.

Combinatie met aflossingsvrije hypotheken

Als de voorkeur uitgaat naar lage netto maandlasten in combinatie met het deels aflossen van de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd, dan kan er naar een combinatie van hypotheekvormen worden gezocht. Een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek zijn hypotheken die uitstekend gecombineerd kunnen worden met aflossingsvrije hypotheken. Voor de mogelijkheden van combinaties van hypotheekvormen met een aflossingsvrije hypotheek kan er altijd informatie worden gevraagd bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.